Ayat Seribu Dinar




:: Ayat Seribu Dinar ::
Mafhumnya: Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

makan

ari tu masa sakit..
aku x lalu makan...
tapi ari ape eh.. lupa plak..
mlm tu tgk osmet tgk syiokk makan spagetthi..
uihss nmpk pedas..
nampak pon sedap...
dia pon ada offer... aku p tolak..
sbb tak lalu...
pehtu dia dh abes makan..
baru aku kebulur..
teringin merasa pulak aihh...
so, aku abeskan le spagetthi tuh..
hehhe sib baik dia x ada simpan..
tu la td jual mahal.. cehh...
makan la aku dgn kuah sos yg pedas dlm keadaan sakit tu..
teringin + mengidam punya pasal.. ihikss..


2 hari lepas pula makan pizza..
mr simon belanja...
wahh bestt wooo...
hehhe.. makan besar la pulak...

semalam balik keje kul 7..
mak aii lapo gilers..
kelapa aku teringat burger jerk..
so terus ke mcd drive tru..
beli la set fillet o fish..
hampeh btol.. dah x sedap burger fillet dia..
menci! baik kau order apple pie dua..

ari ni aku nk p beli zinger burger kat kfc pulak ar..
dah lama x makan kfc..ngeh3x

patutnya aku pantang makan..
biler nk ilang tah bintik2 merah aku tuh...
tengah hari pon makan ikan keli goreng..
berminyak2 + bersambal..
breakfast makan bihun goreng/kueyteow/mee goreng..

hmmm esok2 la makan nasi putih + sup sayur..
air kelapa muda..

keje

isnin lepas, aku naik keje balik dr demam..
masuk opis kwn2 semua pakat suruh aku carik keje lain..
sbb si wenny dah advertise iklan kat agen..
cari org ganti tmpt aku..
dem! aku baru cuti 3 hari..
bukan saja2 mc.. sakit maa..
hmm maybe aku pon staff baru..
tetiba sakit pula...
so dia pk silap ambik staf ar eh..

dan td ada interview..
wenny yg handle..
ces.. lawo & seksis...
ekceli itu la ciri2 yg dia nak..
tak lama lagi aku mesti terima surat..
abes le kena kick dr sini..

mmg dah biasa si wenny buat mcm tu..
kalau dia x nk..
suka2 tendang kuar org...

aiyoo... mana aku mau cari keje ni..
berdebar2 tunggu aku kena buang..
dlm masa yg sama aku dh try email..
apply tmpt2 yg berkenaan...

fuhh.. fuhh.. cepat arr aku dpt keje baru..
baik kuar sblom kena tendang...

demam campak

alhamdulillah ari ni masuk ari kedua aku bekerja..
tapi batuk still x ilang lagik..
sakit dada masih lagi menyakitkan...

smlm balik keje aku hepi..
osmet pon hepi..
dok lepak depan tv..
melepaskan lelah..
aku selingsing la seluar..
mak aiii pesal kaki aku penuh bintik2 kecik kaler merah??
huh terkezut berukss maa..
demam campak kah ini??
no wonder la sampai sakit2 badan , kata osmetku...
serta merta aku tepon ummi..
abah yg angkat pon..
see abah ni terlebih risau pasal aku lorr..
ummi dah nasihat pjg lebar.. x syiokk plak kata ummi berleter... huhu
-kena pantang makan
-jgn makan pedas
-jgn ambik makanan berminyak
-jgn garu, nak garu gak cari daun mambu
-minum air kelapa muda
-jgn kena hujan, nanti x ilang bintik2 tu jd parut
-pakai sweater, pakai blazer kalau sejuk

then chu pula tepon aku... aku inform gak dia..
so dia suruh aku p jupa doktor..
my dear pon suruh jupa doc gak..
aduss doktor lagik..
ntah nape..
sakit yg lama ni menyebabkan aku benci doktor..
benci ubat..
sedangkan aku ni ske sangat makan ubat..
aku ni kecik2 dulu suka sgt ikut mak aku p klinik..
adik aku ada sakit kulit..
so every week kena bwk dia p klinik..
lagi satu doktor chua tu baik sangat..
dia selalu kasi biskut/roti/sweet setiap kali kami dtg.. hehe

hmm aku janji ngan chu ari ni p jupe doktor..
insya-allah aku tdo umah chu..
ari tu paksu bising aku stay sorang2 kat umah..
alahh malas nk nyusahkan org lain..
tak pe lgpun ada je org yg tlg tgk2kan aku.. ^_^
lgpun time aku sakit ari tu..
chu p bandung.. bukan sengaja x mo inform..

tadi tengahari..
lunch nasi seciput + ati ayam + ayam rendang..
aku teringin.. time ni selera aku dah dtg balik..
aku tau aku kena pantang..
waaa nikmat makan ditarik balik..
ari tu time sakit.. aku boleh mkn apa saja..
tp x de selera pulak sampai kena paksa.. huh

Demam Denggi

Selamat Pagi Malaysia!
Semangatnye aku pagi ni..
mana taknya baru baik dr demam..
terasa lama sgt aku x masuk opis..
even batuk masih bersisa, aku nk p keje gak..
x syiokk ar br keje dah mc kan...

hmm rabu lepas aku mmg dpt half day..
masa lunch tu kan aku p tdo jap...
tak leh nk tdo maa..
kepala aku berdenhyut2...
badan aku dah menggigil...
pakai blazer dah pon..
aircond pulak tutup..
still rasa sejuk gilerss...

lepas lunch aku inform bos..
kepala dah berat,
badan dah mula panas membahang..
jalan pon pelan je..
drive kete slow sbb kaki aku lenguh sangat...
singgah klinik terdekat dpat mc satu setengah hari..
so ikut perkiraan doktor ari jumaat aku dah sihat dan
boleh bekerja semula...

balik umah pakai sweater dan berselimut tebal...
menggigil sangat..
ntah kenapa aku boleh tiba2 demam..
lemah satu badan..
terseksa rasanya...
aku ni dah lama lama dah tak sakit..
susah nak sakit..
tp bila sakit..
mmg teruk sangat..
mcm nk mati dah rasanya..

hari khamis
aku keseorangan kat umah..
osmet dah pegi keje..huhu..
so terbaring je aku kat tilam...
aduilaa x sihat gak aku ni..
mlm tu msg kat kak mimi & kak ima..
inform ari jumaat aku maybe mc lagi..



jumaat tengahari aku call darnih..
aku keseorangan kat umah..
dah terguling2 & tak keruan..
nak drive tak larat..
so darnih datang ngan kawan dia->ebi..
ebi yg tolong drive bwk p demc..
siap check darah lagik..
aku di suspek kena demam denggi..
aiyooo gerunnyeee...
mau kena admit.. mampuihh..
check darah je dah melayang beratus ringgit..
sib baik result darah tu menunjukkan..
aku bebas dr denggi!!
alhamdulillah..



sabtu
pening kejap ilang..
sat tu ada lagi..berdenyut2 pala..
kali ni sakit dada pula..
tak senang duduk maa..
osmet dah tak tau nk wat ape..
diorg risau btol..
aku pon rasa bersalah kaco diorg..
aku asyik mengerang..
pastu kejap angkut comforter & bantal kuar masuk bilik..
sejuk maa.. x pasang kipang pon still sejuk..
mana taknya..kat luar ujan..
angin luar masuk, menggigil lee..
hari sabtu, ummi abah & adik2 baru tau aku demam teruk - dah lama-
aku malas nk cakap kat ummi..
sbb x mau ummi dan abah risau... abah la paling risau nanti tu..
pastu dia mesti inform kat chu & mak njang..
lgpon aku ingat leh sihat dlm sehari dua je..
tak sangka lama beno..
mcm mana aku leh inform ummi?
ummi call aku sbb nk tanya pasal adik kat poli..
aku plak tgh baring...
kerana soalan mcm perli
++ aikk baru kul bape dh tdo??++
uikhss aku sedih le mcm tu... bkn saje2 nk tdo..
bg tau je la aku x sihat.. hmm

hari ahad pulak senak perut ...
lepas satu sakit.. sakit lain pula yg dtg...
ptg tu berurut pula ....
dah ok sket..
aku dah berselera sket nk makan..
kalu x, hmm asik kena paksa makan ngan dia je..
tapi mlm tu sakit balik..
tgh malam lapo... x selera nk mkn kat kedai mamak..
dia bwk aku p kg baru..
aku nk gak mkn masakan melayu...
tp hampeh aku bukan makan...
siap memuntahkan lagik isi perut pula kat area situ..
aduss.. x tahan sangat...
sorry dear... i tau u malu...
tp u still sabar lagik...

bagun pagi isnin ..
alhamdulillah aku dapat bangun dengan badan yang segar..
kepala aku dah tak pening2 lagi..
skrg tinggal nk abeskan ubat yg tinggal bape ketul tu je..

masya-allah ujian utk aku selama 5 hari..
aku hanya demam.. tapi teramatlah sakitnya..
lenkali jgn minta sakit...
sihat satu rahmat...

tapi yg pasti..
aku berterima kasih sangat pada kawan2 yg concern..
susah nak dapat kawan yg tolong waktu susah..
dan juga seseorang yg amat aku sayangi..
dia betul2 jaga aku..
nampak benar dia sayang..
dia mmg tak berkata2 jiwang ngan aku..
tp perhatian yg ditunjukkan aku jadi terharu..
dia layan karenah aku dr hari pertama aku sakit..
moga jodoh kami berpanjangan.. mudah-mudahan.. Amin

dan aku harap aku tak dijangkiti denggi.. takotttt...

lemah btoll..

kunun nk mencoret kat sini mlm td..
lepas balik keje aku terus ke mutiara digital..
leka carik lagu, lupa nk jenguk mesra.. huhu..

balik umah pulak terus mengemas bilik..
org lain kemas belah siang..
aku sibuk sgt bertukang tgh mlm..
sib baik x bising..
sib baik osmet sporting..
settle dlm kul 12..
mak aii penatye..
x sedar terlelap kul bape..
lampu pon xoff..
aiyakk tang ni mesti osmet aku bising.. erks..
henset pulak bateri low.. aduss..
x dpt nk charge coz charger tetinggal kat opis pulak..
osmet pakai sony, huuu terbiar ensetku sampai ke pagi..

pagi td terlewat bgn..
lemah rasanya..
x sempat bekfes ma..
aduss pening pala lorr..
rasa mcm nk demam jer..
slalunya aircond opis ni kureng sejuknya..
ari ni mcm kat genting je...
eh genting dh x sejuk sgt..
mcm mcm rasa sejuk aircond kat hotel..
slalu tdo hotel..
aku & adik2 mmg berebut selimut..
muahhaaha..
ada sekali tu aku tdo ngan sweater + selimut bdn..
aku x tahan sejuk maa...

hmm td mr simon blanje karipap..
alhamdulillah murah rezeki dia..
okla alas perut sket..
x sabo nk tunggu kul12..
lunch hour aku nk rdo jap..
llemah beno aku ni..

ohya skrg ni proses nk diet..
tgh hari smlm kunun nk mkn apple pie mcd je..
alih2 member lupa nk beli..
so berlapar la aku smpai kul6..
balik keje beli pau je..
itu la yg alas perut sampai ke pagi..

beria nk diet..
x mkn..
x jogging..
huhu terkezut bdn aku nih..
adoii la.. aku x tahan..
hrp2 leh la half day..
tp muka ku ni time sakit nmpk sihat je..
org x tau aku sakit.. menci je..
tilam kat umah memanggil2 aku ni haa...
argghhhh..

Eternal Question of LOVE . . .



1.To My Friends Who Are - SINGLE -Love is like a butterfly. The more you chase it, the more it eludesyou. But if you just let it fly, it will come to you when you least expectit. Love can make you happy but often it hurts, but love's only specialwhen you give it to someone who is really worth it. So take your time andchoose the best.

2.To My Friends Who Are - NOT SO SINGLE -Love isn't about becoming somebody else's "perfect person." It's aboutfinding someone who helps you become the best person you can be.

3.To My Friends Who Are - PLAYBOY/GIRL TYPE-Never say "I love you" if you don't care. Never talk about feelings ifthey aren't there. Never touch a life if you mean to break a heart.Never look in the eye when all you do is lie. The cruelest thing a guy can do to a girl isto let her fall in love when he doesn't intend to catch her fall and itworks both ways...

4.To My Friends Who Are - MARRIED -Love is not about "it's your fault", but "I'm sorry." Not "where areyou", but "I'm right here." Not "how could you", but "I understand." Not"I wish you were", but "I'm thankful you are."

5.To My Friends Who Are - ENGAGED-The true measure of compatibility is not the years spent together buthow good you are for each other.

6.To My Friends Who Are - HEARTBROKEN-Heartbreaks last as long as you want and cut as deep as you allow themto go. The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn fromthem .

7.To My Friends Who Are - NAIVE-How to be in love: Fall but don't stumble, be consistent but not toopersistent, share and never be unfair, understand and try not to demand,and get hurt but never keep the pain.

8.To My Friends Who Are - POSSESSIVE-It breaks your heart to see the one you love happy with someone elsebut it's more painful to know that the one you love is unhappy with you.

9.To My Friends Who Are - AFRAID TO CONFESS-Love hurts when you break up with someone. It hurts even more whensomeone breaks up with you. But love hurts the most when the person youLove has no idea how you feel. . .

10.To My Friends Who Are - STILL HOLDING ON-A sad thing about life is when you meet someone and fall in love, onlyto find out in the end that it was never meant to be and that you havewasted years on someone who wasn't worth it. If he/she isn't worth it nowhe's/She's not going to be worth it a year or 10 years from now. Let go . . .

11.TO ALL MY FRIENDS . . .My wish for you is a man/women whose love is honest, strong,mature ,never-changing, uplifting, protective, encouraging,rewarding and unselfish.

Anyway I Wish U All A GoodLuck . . .

Asal Mana?

seperti biasa bila p tmpat baru,
jumpa org baru..
mesti depa nk tanya umur bape,
bape adik badik la..
dan paling utama tu asal mana..

alkisahnya ikut dalam ic..
aku org penang sbb lahir kat sana..
tapi sanak saudara sebelah abah..
ramai kat kedah..
then sebelah ummi, kat perak..
family aku pulak skrg duduk kat johor.

Aku selalu ngaku aku ni asal dari kedah..
tapi semua org x nk percaya..
huhu sbb ape?
aku kalu bercakap x der dgr slang utara pon..
erks.. terkedu + malu japs... heh!
alaa family aku x praktis pon loghat utara..
lg 1 sedara selalu nk perlekeh kitorang adik badik..
++uihss org kl nk ckp utara maa++
hampeh tol.. malas ar.. baik ckp kl terus..
dari keci aku dah duduk kat kl..
pastu pindah randah kat area selangor ni haa..
so dh lama sgt dok sini gak la..

dan dgn bseronoknyee aku ngku ar pula
aku ni org selangor.. ngeh3x..
ada member kata ,
++org kl la ni eh? sbb kecik2dh dok kl++
Taklah! tak mo!
Aku nk jd org Selangor gak..
sonok tinggal kat shah alam..
adik2 kat bp pon kalu dtg shah alam..
semua hepi giler.. mcm balik kpg plak rasanya..
Shah Alam tetap di hati.. eceehh..

kat opis baru ni pula..
semua ingat aku org Johor..
sbb family aku ada kat sana..
kalau cuti, aku ckp ar nk balik bp..
my home sweet home..
diorg kata aku balik kampong..
aiyakk.. benci ar pulak dgr..huh..
rasa x pueh hati btol...
itu bukan kpg aku ar..
aku balik umah tau..
dah lama aku x balik kpg..
ada la dekat 2 tahun lebih..

ngaku org selangor..
semua org leh ngaku..
huhu... tapi tang kalau buat loan..
of cos x lepas punya...

aku mohon keje kat spa..
diorg p anto aku iterview kat penang..
aku kan lahir sana..
mana la aku diterima..
nama je lahir kat penang,
tapi selok belok area tu mana aku tau sgt..

so, aku ni asal mana?
Aku nk jadi org selangor la..
my hometown is shah alam..
ihikss..

cupcakes + movie


aku dtg opis ngan ati yg riang..
ye ar bwk cupcakes maa..
saje je nk tayang + blanja kat kwn2..
hmm dah lama aku teringin nk order..
baru kali ni tercapai..
nest time aku nk order lagi byk ar..
nk letak theme transformers! haha..
mau kena charge lebih tu..
susah gak nk lukis icing gambr robot..
tp kalau dah pro, 4 sure leh buat punya, kan kan..

tq to aiza..
sapa2 teringin mkn kapkek.. order la ye..
http://sosweetpliz.blogspot.com/




mlm td aku p beratur..
nk beli tiket ar ..
nk tgk transformers ari sabtu..
aiyak org tu kata x jual lg..
ari ni br bukak kaunter jualannye..
aduss boring betul..
dr td try call hotline, asik network busy je..
adik2 aku kat batu pahat tusemua dh tgk..
jeles! sana mmg ar senang sgt..
byk tiket lebih..
penah ari tu nk tgk shrek3..
movie time kul 3..
kitorg sampai kul2.45, still leh masuk lg..
nnti aku balik bp la, semata2 nk tgk wayang je.. ahakss

Kuliah Jin oleh Ustaz Ismail Kamus



1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya .


2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam(Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk.Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan.Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jinlah tuu. (terkena?? hahaha..)

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut,tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca " SalaMun, 'Ala Sulaiman, Fil 'alamin." Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin !!!! (terkena lagi?? hahaha..)

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong...." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja dihadapannya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7-10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.

cuti-cuti malaysia


++Bukit Tinggi Resort++

huhu.. my dear p bercuti kat sana maa.. company tmpat dia keje tu wat holiday trip plak..2 hari 1 malam..wahh best betul dia.. tapi aku plak jeles gilers! dah lama aku teringin nk p bukit tinggi.. tak sampai2 lagik.. huhu...aku dah pesan suruh ambik gambo byk2 kat sana...aparaa tak de sapa bwk kamera.. ceh!lepas check out.. depa p pulak main kat genting... fuyooooo... cuti sakan lorrrr...


++ROnggeng di Port Dickson++
kebetulan pula cikin call..
inform pasal plan meronggeng ni haa...
aku penah reply posting kak hasta kat porem...
yela,, aku dah balik shah alam ni..
Insya-Allah leh la join aktiviti mesra...
so... kejelesan aku berkurang dan berpindah pada pihak lawan..
haha.. my dear jeles aku p bercotiii...
eh.. dear, u jeles ngan i ke??
i tau u jeles kan.. kan... ahakss :p

yang join & huru-harakan keadaan:-
1.huder -> aku tak huha sgt , low profile.. hehhe..
2.hasta -> jeles ar tgk dia floating! aku terkial2 jer.. ;)
3.cikin -> semua org tuntut 2 pieces dia tu.. muahaha
4.aida -> mak tiri ni asik minta cikin tazkirah org je..
5.fizi -> leh tahan dia main tenis.. err aku tgk kat gambo je..
6.zam -> photographer ni best aaaa.. nyk gambo cantik2 .. so sapa2 nk minta dia shoot gambo kawen, panggil dia eh.. ecehh promote pulak.. tolong kwn2.. :)
7.sham -> huh.. mamat perasan interfrem je memanjang! hahhaa
8. alan -> ada apa ngan alan? speechless ....
9.faz -> model daun kelapa.. sebaya ngan aku ghupanyee..
10.fiza -> cik manager ni kan.. tang bersukan/karaoke/gosip, melompat2 sakan dia tau! ahhaha

dr shah alam, aku sorang drive.. sampai RnR Seremban, kak hasta & cikin naik teman aku drive.. konvoi 2 kete ngan kete fizi& aida.. sampai PD kul 6 dah.. mak aihh parking punya susah.. risau je aku esk balik cam ne nk kuarkan kete tu.. aiyooo... wahh bilik dekat je ngan laut.. kalau nk terjun dr beranda bilik pon boleh.. muahaha..tapi.. pesal arr byk sgt lalat? ini mcm tarak syiokkk punya... huh!
kami beramai2 p mandi air laut tgh pasang... sampai kul7 lebih baru naik.. erks pantang tgk air laut! nk terus kedebushhh! batu byk le... tajam2 pulak tuh...balik umah tgk , cedera la kaki aku.. iskh iskh..

malam.. barbeque.. ada sotong,ayam,hotdog, puding... kek lagi sbb celebrate besday kak hasta on 30th June.. heppy besday kak hasta! naik la berkilo2 berat aku ni haa... ekekke..

lepas bBq tu, jln2 kat pantai... sedut udara panyai + ambik gambo bwh tiang lampu.. konon nak karaoke, hmm kena booking daa.. kempunan dah masing2 nk lantunkan suara lemak merdu tu..
pagi, lepas bekfes mandi lagi + posing dlm air.. meniarap kat pasir...

bad monday? black monday?

ari ni kena marah dah ngan bos..
pastu kena plak ngan opismate..
kena marah lagi ngan client..
aiyooooo... how come?
tu le.. semalam dah hepi semacam...
no wonder ar ari ni huru-hara..

cepat arr kul 6!!!
aku nk balik!!!

Love is in the air....



Lilypie Second Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers