Ayat Seribu Dinar




:: Ayat Seribu Dinar ::
Mafhumnya: Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

Dragon fruit

Teruja aku tgk dragon fruit tree atau dlm bahasa melayunya
pokok buah naga.
Ummi kata kalau tgk mlm2, mcm pokok hantu..
Pokok ni jenis menjalar, so guna simen sbg sokongan..
semakin membesar, makin tinggi bentuk mcm rambut..
kan mcm hantu, rambut mengurai ke bwh..
time pokok ni kecik, nmpk cantik laa..
Sepanjang jln ke parit botak, ada je kawasan tanaman pokok ni.
Ada gak yg tanam kat halaman rumah, jadi lankskap lak..
Yg aku perasan, kebanyakan yg tanam adalah org cina..
Bak kata ummi, permintaan dah tinggi skrg..
Kan dah ada air minuman bertin..
Pastu siap leh wat arak lagi..
Dats y ramai cina yg tanam..
hmm bertukar selera plak..
kebanyakan arak guna anggur kan..

Aku penah la try minum air buah naga ni..
rasanya yg masam2..
baik aku minum cincau.. manis.. hehhe..
kawan2 abah suka bagi buah naga ni..
alaa tak reti ar nk makan..

Teman tapi mesra

Adik aku sendiri bg tau dia ada seorang sahabat baik (lelaki)..
Diorg mmg mesra, kalau org lain tgk mcm kapel..
Sedangkan masing2 dah ada pasangan sendiri..
Saja nak wat perangai siap panggil sayang, manja2 lagik.. huh.
yang aku tak sangka adik aku ni kenal rapat dah ngan famili bestfriend dia tu..
Tp kata adik aku diorg tak ada perasaan langsung antara satu sama lain..
diorg pon tak harapkan apa2, pastu nak lepas tension..
ye ar dgn bf & gf masing2 ada je karenahnya..





bagi aku la kan.. nak kawan tak salah..
tapi jgn ar lebih2, mana tahu salah seorang akan sangkut..
simpan perasaan sorg2.. lg pulak kalu siap mengaku lagik..
haa cam ne nak jawab tu..
last skali simpan dendam, marah2, gaduh ...
haiyaa tak syiok maa..

Hanya kawan

++Kita mulakan hubungan ini dari tapak persahabatan

Kemudian kita melangkah ke alam percintaan

dgn harapan ia akan membawa kita ke tangga pelamin

Dan sekarang kita tahu impian itu

tak mungkin akan terlaksana,

Lalu tidak ada salahnya jika kita kembali

ke tapak permulaan kita bersama

iaitu hubungan persahabatan+++





aku tak boleh la..
macam pepatah inggeris nih




Love will die if held too tightly,

Love will fly if held too lightly.

Friendship often ends in love,

But love in friends - NEVER!




lepas break tu, jumpa 2-3 kali ok lagi..
tapi lepas tu malas ar..
untuk apa aku jumpa pon..
siap dah ada partner baru..
uihss wat sakit ati jerk..

ceriku di Sini




Ku mengerti perpisahan ini
Bukan kerana kau membenci
Tapi kasih yang pernah kuberi
Tiada lagi bersama

Seringkala aku terlihatkan mu
Impian nan indah
Bersulam bahagia

Ku harungi hari demi hari
Bersama wajah tak mungkin akan kembali
Tapi hati masih tak terima
Ditinggalkan sengsara


Keraguan ini bukanlah padamu
Perasaan hati masih rindu
Kekalutan ini hanyalah untukku
Tercari-cari bayanganmu
Tak sanggup aku kehilangan
Kehilanganmu



hari ni abah dah start mulakan keje
Aku masih di rumah, tolong ummi..
masak, antar dan ambik adik p sekolah/tuisyen
lipat kain, kemas umah..
jadi suri rumah balik maa..
dari satu sudut macam aku bercuti pon ada..
lama sungguh aku tak cuti.. keje..keje..keje
sblom ni tak cukup tdo..
kali ni semua tdo aku dah bayo balik..
terlebih tdo plak aih.. huhu..
shopping, jln2 ngan adik2..
tapi....
aku dah biasa keje, so dalam fikiran aku
time ni aku bz kat tmpat keje..
sibuk ngan paperwork, bengang ngan bos dan staf..
kemas backroom.. cam ner eh kak zie kat sana..
rindunyaaa..
kelmarin baca paper, ada iklan big gulp..
hmm promosi maa.. yang kecik RM1 je.. medium = RM1.30 .
sejak balik batu pahat ni, aku tak pernah jejak 7E.. ihikss..
lunch tadi abah balik umah...
kuar plak pertanyaan dia..
++kak long nak keje ape? ke nak dok umah teman & tolong ummi?++
erks.. nak keje la.. belum masanya jadi suri rumah.. huhu..
aku nak p cuba keje kat pyramid bowl, BP Mall yg baru buka tu
Abah & ummi tak kasi lak,ye la balik malam
aduhhsss, kali ni abah nak guna kabel.. haiyaa.. it's up to u la..
kalo dapat, aku cuba sebaik mungkin..
ekceli kurang berminat sket.. payah nak pikul tanggungjawab..
kena jaga diri, jaga nama abah...
aku tak mo la kalau ada silap aku..
diorg semua mengata abah... pantang betul..
dats y aku lebih suka cari sendiri
aku dah antar resume, aku dah cuba sedaya yg boleh
mudah-mudahan sangkut la
akhir bulan ni fiza kawen
bulan depan plak kak zie kawen
aku dah janji hadirkan diri..
takkan aku baru mula keje, nak minta cuti plak kan..
bulan 6 la aku start keje
wah wah... suka hati aku je kan.. mcm senang dapat keje ni


tak semua yg kita inginkan terpenuhi
tak setiap yg kita idamkan
mampu menjadi kenyataan
dan bukan sesuatu yang mudah
utk menyedari & menerima kenyataan
bahawa apa yg bukan milik kita
tak perlu kita tangisi

Love is...

Some say love is everything...
Some say love can empower someone...
Some say love can be the cause of committing suicide...
Some say life without love is boring...
Some say true love comes when you less expected it....

When love fades and the other side try to hold on it,
it's suffering for the side that tries to hold on it....
When someone doesn't love his/her companion anymore
and doesn't let go of his/her companion,
his/her companion will suffer more..
The reason why love blooms is because both side
enjoy having time together
and care for each other...
What happens when the caring and happiness
slipping away with time??
Love is just too complicated...



credit :
'AlexumaR' -
http://alexumar.blogspot.com
' Jason Tham' -
http://broken8902.blogspot.com

Lega

malam kelmarin, aku berbalas msg
dgn kakak angkat aku yang tersayang
dan juga lin (adik angkat 'dia').
mula-mula tu lin msg aku.
Tanya pasal nasi lemak yg sedap & murah
kat seksyen 18 tu..
so, aku promote la Bob Corner..
nasi lemaknya mmg sedap tapi mahal sket laa..
then, bincang2 pasal bisnes bond2u & mymode..
Yang buat aku terkejut..
nape lin siap tulih nama penuh 'dia'?
kan patutnya panggil abg?dah kata abg angkat lin kan..
slalu lin bahasakan 'dia' mcm tu depan aku..
Ke lin dah tau cite?
`Alah 'dia' mesti dah bgtau lin..
ye ar.. kan adik angkat kesayangan..
tiba-tiba wat aku sedih lak.. huhu..

ekceli.. aku tengah keboringan +rasa pening + rasa kosong gak..
Aku nak la borak2 ngan member..
Tapi kebanyakan yg aku call, semua bz..
hmm try call kakak angkat aku nih..
pon x angkat gak..Sedihnya...
tp lepas tu ada msg, ghupanya kakak ku mandi le.. ok..
Berbalas msg sampai aku tertdo kul 9 lebih..
kali ni aku tak la nangis gila2, seteruk dulu..
macam kakak aku bg tau..
--x pe la huda..tenang2 je.. tak yah pk sgt..
akak tau, huda dah kuat lagi dari dulu kan--
uikhss aku tdo awal maa..
slalu tdo kul 11 malam..aku penat tau..
penat menahan perasaan.. huhu..
dah lega & kurang sket sakit dada tu..
kak.. thank you so much..
huda sayang sangat kat akak...

petang semalam plak sementara tunggu adik
abes tuisyen kul 5 tu, singgah cc..
on Ym, borak2 ngan member lama.. forumnis mesra dot net..
masing2 berkongsi cerita..
bertambah la senang ati aku..thanx my pren..
w/pun prob ko tu tak bape selesai lagik.. Tp, tabah la eh! caiyok!
hal lepas semua tu aku simpan dalam peti besi..
abaikan je.. tak yah diingati lagi dan
aku seboleh2nya orangnya pon aku tak nak jupe..
moga berbahagia hendaknya..

tak pela.. yang penting sekarang aku dah lega..
Aku bersama famili tersayang..
So, aku akan teruskan idup dengan lebih senyuman..

Dua Dunia Berbeza

Rindumu lagi
seperti semalam
Kerinduan padamu
tak pernah berkurang
Bayangmu selalu
muncul dalam hatiku
Semakin aku meneka,
semakin aku menangis
Biarpun mengesat
air mata yang mengalir
Ingatan bersamamu
asyik muncul dalam fikiran
Aku terpaksa
menerima hakikatnya
Kita adalah dua dunia
yang berbeza ..

Jiwa Kacau

Kutuliskan kesedihan
Semua tak bisa kau ungkapkan
Dan kita kan bicara dengan hatiku

Buang semua puisi
Antara kita berdua
Kau bunuh dia sesuatu
Yang kusebut itu cinta

Yakinkan aku Tuhan
Dia bukan milikku
Biarkan waktu waktu
Hapus aku…

Sedarkan aku Tuhan
Dia bukan milikku
Biarkan waktu waktu
Hapus aku…




++dekat tapi jauh...
++kalau kita betul2 nak, mesti ada cara
++halangan sentiasa datang tanpa diundang..
++tak semua impian akan menjadi kenyataan..

Who Am I?

1.name=nurulhuda
2.Hobbies=listen to music, surfing, taking pictures
3.Gender=fwmaLe
4.Primary school=Seksyen 6, Shah Alam & SK tanjong keramat, kuala selangor
5.Height=141..!!??
6.Horoscope=Libra
7.Secondary school=SmKssaas, seksyen 2, shah alam
8.Address=Batu pahat
9.Email=hazel_3101@yahoo.com
10.Hair=sedan panjang
11.Eye colour=daRk bLacK
12.Hair colour=iTam
13.Right or left handed=riTe
14.Marital status=x kaWen lg
15.Siblings= 7
16.Last 4 digits of your mobile No=mAxiZ=0874
17.Birthday=2409
18.have a Car=yes
=====================
*Have you...*
21.Tried smoking=ermmm...
22.Drink alcohol=nope
23.Been hurt emotionally=o;c0urSe!
24.Kept a secret from anyone=d;uh...loTz of eM
25.Been on stage=once when I’m in primary..
=====================
*Favourites*
26.Color=bluE
27.Food=koew teow sup
28.Drinks=Ice Lemon Tea
29.Number=01
30.Cartoons=Winnie the POOH laa
31.Sports=bowling!
32.Song=too many laaaa
33.Movie=banyak arrr
34.Subject=like or dislike?kompius
=====================
*Right now*
36.Wearing= loNg paNtZ+ t-sHirT..
37.Hairstyle=biasa jaa
38.Looking at= sCreeN
39.Thinking of = my dear darling ;)
40.Listening to=mp3
=====================
*Do you believe in...*
41.Love=yup
42.Faith=tOtaLLy..
43.Yourself=sUmtiMez
44.Ghosts=huhu.. lots of stories..
45.Angels=hmmm
=====================
*In the last 24hrs...*
46.Worn jeans=nop...
47.Cleaned your room?=oWh...mesti arr.. br pidnah umah
48.Cried=noP...(dlm ati je, ihikss)
49.Met someone new=not yet
50.Last person I talk to on the phone=DarLing
=====================
*Love life*
51.Do you have a GF/BF=mesti arr
52.Have a secret admirer=hah??dOnt thiNk so...wHo;d wAnna aDmiRe me??ha ha ha
53.Do you wanna get married?=sUre..!
54.Do you plan on having kids?=yAa..
55.How old you wanna be when you get married? =24..insya allah...
56.how old you wanna be when you have kids?= hermmmm....?? ada rezeki..
57.How many kids do you want?=4
58.Would you have kids before marriage?=noT aLLowEd 2 do daT..huhu
59.Do you have a Crush=eRm.......
60.What do you want most in a Relationship=always there when I need him
=====================
*Either one
61.Summer or winter=wiNtER!
62.Sunny or rainy=sunny
63.Chocolate or vanilla=cHoc
64.Hanging out or chillin=mm..2-2?
65.Music or TV=muZeeQ!
66.Hamburger or Pizza=Pizza!
67.Smile or Laughing=hahahaha..both!
68.Sleeping or eating=zZZzZZzzzz [aFtER eAtin lAa..eheh] dats y dah gemookkss
69.Mc Donald's or KFC=Mc D .. faster & friendly
70.Silver or gold=siLva..gold vesy xpensive maaaa
71.0n phone or in person=tGK org laa.
72.Diamonds or Pearls=both... can’t i?
73.Adidas or puma=dua2 besh arrr]
74.Band members or =baNd!
75.sneakers-boots=ikut suka jaaa
76.clubbing-live music=liVe muZic
77.Johnny depp - Brad Pitt=joHnny dEpp la!...
78.BMW - Mercedes=bMw
79.incubus - maroon 5=maroon 5!
80.chinese singer=tatau nama..
81.long hair or short hair=1/2 loNg 1/2 sHoRT..cAN aa?
82.pop - rock= x mo la rock.. penin pala
83.pantai - gunung=beAch...fUh......

updet

Bas Rosak
ummi sampai shah alam khamis lepas..cian ummi.. beli tiket kul 1ptg.
awal tau dah tercegat kat stesen bas tu!kul 1230 lagik..
biasala bas ni bengong.jap datang cepat.. jap tu lambat..
tunggu punya tunggu, nak tau..kul 3 ptg baru sampai.
bas rosak lee.. ces.. tak sesuai sungguh nama CEPAT EKSPRESS.

Princess Hour -GONG-
ummi dah penat tu. So, p la singgah Mc D.
nak bawak p umah chu.
selesai makan tu, jam dah kul 11 malam.
Time to sleep!
Aku ngan ummi layan citer Korea ni pulak.
bagus gak aku x pinjam dvd player B.
Mata dah nak pejam2, tgk jam dah kul 2pagi.
Aduhh.. ni baru episod ke-2, CD1..
Ishhh tak tahan dah la..Lenkali leh tgk lagi.
Yang penting aku dah tgk tang ending.. hehhe
Aku jadi syok tgk citer ni pon 2 minggu sblom aku benti.
Ye ar..kan aku keje siang memanjang.
So dapat la tgk belah malam.
Hmm ada serba sedikit karektor watak dalam citer ni,
punya persamaan ngan aku & my dearest B.





nanti nak convert dvd ke VCD.
Senang aku nak convert jadi MP3 pula.
Pastu nak wat ringtone!
bagus kan aku nih? leh bukak kedai jual lagu & ringtone..
ihikss mau kena denda nih... haru je..

UPSI

Jumaat, p jenguk adik aku kat tg malim nih..
aku yang dok shah alam pon x jupe dia.
Inikan pula ummi yg dok Batu Pahat.
dulu masa ummi keje lagi, slalu la p melawat kak ngah ni haa..
Laa dia keje part-time kat kedai buku..T
api smlm last keje lak..Nak tumpu pd exam katanya..
Lom study lagi tuh.. iskhh budak ni nak kena!

MP3 Player(car)
Aku nak pinjam B punyer.. cait! dia tak bagi le..
Kalu tak leh la aku dgr lagu sepanjang ke tg malim.
Tak pe, akan ku cari hingga dapat! huh..
tapi kat tg malim ni tak ader! Semua kedai aku dah ari.
Uwaaaaaa!!! mana la nak ada, student bukan nya pakai kete.
P kelas pon nai basikal je..
Alaaa.. Mp3 player ni bentuknya mcm charger.
plug kat tempat rokok tuh..
pastu plug plak thumdrive kat mp3player nih.
So, leh dgr mcm2 lagu dr thumbdrive kite.
dah lama aku teringin beli.sejak tahun lepas lagik.
tapi tak ada masa la nak ke kl..
Kawen
My friend, fiza dah nak kawen la. Akhir bulan nih maa...
dia ni kawan aku masa kat kolej ptpl dulu.. ramai yg minat dia..
tapi dia plak bukan jenis berkawan ngan laki.. pemalu orgnya..
lembut tau fiza nih.. dah le putih...
masa dia kasi kad tu, surprise giler ar..
btol ke nama dia nih? btol ke alamat dia nih? huhu
ishh ramai keng kawan aku dah kawen..
Aku bila lagi? heheh.. w/pun terasa gak sket2..
tapi.. nanti la dulu... jawapan biasa alaa skema..
nak kumpul duit byk2.. nak kasi famili senang dulu..

Target aku nak kawen ekceli umur 24 tahun..
skrg dah 23, erkss lagi setahun je lagik!

++ errr.. darling, u kena lebih agresif bisnes tuh... i kat Bp ni wat la jugak..
bertambah bz la u eh..

++Kalau ada jodoh, tak kemana...

MEPs


kalau bab tolong B, aku tak la berkira mana..
apa saja untukmu.. ihiks..
B bank CIMB.. tapi paling senang nak cucuk kat ATM Maybank le..
sbb merata-rata ada je ATM machine ni kan..
singgah Petronas, try cucuk duit kat situ..
tak leh arr... aku terus ke Maybank s14..
cuba lagik.. tak leh gak? pesal arr..
iskhh.. nak parking tepi jln, kang kena tunda plak kete comel B nih..
hmm parking bayo kat tepi maybank..
pastu jalan kaki p CIMB kat ngan Alam Sentral tuh..
panas sungguh ari nih.. sepanas ati aku.. huhu..
siap kuarkan duit tuh jupe jap pegawai bank dlm tuh..
ooo ghupanya Meps OffLine ar.. dah 2 hari.. ceh...

sebut pasal Meps nih.. ari tuh kan aku ada prob pasal Meps Cash nih..
dapat reply lama dah.. cuma aku je lom call En Jazreen tu lagi..
aku jenguk gak website bancard tuh seperti disarankan oleh En Jazreen..

How do I make payment?

It is very easy to use the Bankcard MEPS Cash to pay for your purchase of goods:

1.Look for the Bankcard logo at any of the cashier counters.


2.Let the cashier know that you wish to pay with the Bankcard MEPS Cash.

3.Hand the cashier your Bankcard and he/she will insert your Bankcard into the purchase terminal's card slot.

4.The current balance of your MEPS Cash in your Bankcard will appear on the terminal screen.

5.The cashier will key in the purchase amount, which will also appear on the terminal screen.

6.Press "OK" if the amount is correct and wait for the new balance.

7.Remove your card.

8.Collect your receipt and sales slip.


Tapi En Jazreen kata bila aku nak masukkan pin no.. itu e-Debit namanya.. iskhh.. konfius..

One of Bankcard's multi-payment applications is the e-Debit (electronic debit) which allows you to make payment for your purchase of goods and services at the retailers or even when paying for your utility bills. When you make payments using the Bankcard e-Debit, you are actually paying with your own cash ~ meaning the purchase amount will be deducted directly from either your savings or current account into the retailer's or merchant's bank account.

With the Bankcard e-Debit, it is a smart way to shop. It is a good as cash and is widely accepted in all the places where you dine, shop and entertain. Furthermore, Bankcard allows you to have better cash management with no worries on interest charges and there will be no bills to settle by end of the month. Look out for the Bankcard logo at the participating retailers and merchants and experience the convenience and pleasure of cashless shopping.


Apsal ari tuh insert ATM card aku nih.. Decline pula? benci..


Info : Aku boring dok umah.. dah biasa keje.. huhu.. ari ni aku tolong B settlekan bil air + byrkan kete dia.. Pastu melepak kat Mutiara Digital (uit bayo gak le.. ) sampai En. Din datang.. hehe.. cheq segan ar ngan En Din..

Love is in the air....



Lilypie Second Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers