Ayat Seribu Dinar




:: Ayat Seribu Dinar ::
Mafhumnya: Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

Salam

++Mother's Day++


HAPPY MOTHERS DAY TO ALL MOMs...especially to my ummi.......we thank you for being a wonderful mother to us....ummi sentiase ade when ever we need her....i know ummi akan buat ape je utk kebaikan kak long & adik2..same goes to other mom ....thank you ummi..for giving us all the happiness...and terime kasih sbb ummi jage n besar kan we all smpi sebesar ni....w/pun kadang-kala we all x puas ati dgn leteran ummi, ekceli ada kebenarannya.. huhu.. we love you very much ummi!!!!!!!!!no words can describe you ummi....ummi sgt2 beharge utk kak long, kak ngah, nasir,nizam,kakak, kak chik & nasri...you are the best ummi in the world....i can never ask for a better one....we all takkan dapat balas ummi nye budi...ALLAH je yg blh balas sagale budi ummi utk kitorg...UMMI WE LOVE YOU VERY VERY MUCH!!!!!!!!! thank you again ummi!!!!!MUAH!!!!!!!!!!




++Teacher's Day++


Happy teacher's day to all teachers, ex-teachers and soon-to-be teachers all over the world.

Kepada cikgu-cikgu , lecturers


  • Sekolah Rendah Kebangsaan Seksyen 6, Shah Alam
  • Sekolah Kebangsaan Tanjong Keramat, Kuala Selangor
  • Sekolah Menengah Seri Tanjung, Kuala Selangor

  • Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Salahuddin Abdul Aziz SHah, Seksyen 2, Shah Alam

  • Kolej PTPL Shah Alam

  • Jasa dan pengorbanan anda semua mendidik anak bangsa tidak ternilai harganya. Teruskan perjuangan murni ini demi agama, bangsa dan negara.




    ++Father's Day++

    Kami semua sayang abah jugak..
    Abah, cepatlah sembuh..
    Boleh kita jalan sama2..
    Dah lama tak bercuti satu family..
    Kami RINDU...
    Abah, cepatlah sembuh..
    Kami nak tgk abah cergas & sihat mcm dulu..

    cara2 nak cover malu....

    1. kalo tersepak batu: Jangan terus bangun, sebaliknyer anda baring dan trus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai...lepas tu baru bgn bila takde org nampak..


    2. kalo terjatuh beskal: cepat2 naik beskal anda semula dan jatuhla lagi sehingga berkali-kali supaya org ingat anda saje2 buat lawak...


    3. kalo terjatuh tangga: trus bersilat seolah-olah anda dirasuk atau sedang berlawan dgn makhluk halus...


    4. kalo terjatuh dlm longkang: pungutlah sampah yg ada sambil marah2 dgn suara yg kuat, pasti org menyangka anda seorg yg amat prihatin terhadap kebersihan....


    5. kalo jatuh ketika nk naik bas: jeritlah kuat2.."oi! apa tolak2 ni?" walaupun tiada org di blakang anda....


    6. kalo terjatuh di dpn bus stop: terus buat2 pengsan sehingga ada org membantu anda..kalo takde..baring trus sampai mlm dan takde org lagi kt bus stop tu...haa...ni lah masa sesuai utk bangun semula....


    7. kalo jatuh tergelincir kt lantai licin: tarik la kawan (atau sesiapa yg ada kt sebelah anda) utk jatuh bersama-sama supaya tak lah anda sorang je yg dpt malu...ye tak?....

    Infinatez


    waaaa Infinatez dah terkeluar dr Gang Starz!!! aduhhh... sedihnyaa... Infinatez la harapan wakil Malaysia utk menang...tp banyak kali dah derang dok d zon bahaya..ari tu luck derang x de, tersingkir gak akhirnya...aku prefer performance diorg ngan Collabr8 2, "standing in the eyes of the world".. pergh! lagu 2 mmg besh aahh...hmm nak buat camnerkan?? mcm vernon ckplah lam paper ..mayb diorg kena kick-out pesal salah pilih lagu..lagu yg dah out-dated kot, so mayb x ade org yg naks undi @ senang citer, x cukup undi!! tp katanya, siap dah nak kuar album bagai after dis!! hope success in life...
    Just keep trying and trying
    It's just a matter of timing
    Though the grinding is tiring
    Don't let 'em stop you from smiling
    Just keep trying and trying
    Sooner or later you'll find it
    It's surprising how inspiring
    It is to see you shining
    Cause in the dark of the night
    you're all i can see
    and you sure look like a star to me
    my favourite group...all da best 4 u all..teruskan p'juangan anda dlm dunia seni ini..gud luck !!

    Layannnn...

    ++ngehhh3x... tgh bosan gilerss..
    ++sambil tunggu antivirus ni selesai update n scan ..
    ++meh jadi kanak2 yg ckp pelat.. ihikss


    catu cenje, ciput cia-cia came copot
    cambil cari cengkerik. Ciput cuke cia-
    cia came copot cebab copot cahabat
    ciput. cemace ciput came copot cari
    cengkerik, ciput cakcikan catu cahye
    cerah. cahye cerah ciput cakcikan
    cangat cerah campai ciput came copot
    cilau. cahaye cerah cube culik copot.
    ciput cangat cuak. Ciput cepat-cepat
    camba copot cebelum cehaye cerah
    cempat culik copot. Copot cangat cuak
    came. ciput came copot cepat-cepat
    cari chelter cambil cepat-cepat
    cembunyi.ciput came copot cembunyi
    cenyap-cenyap cupaye cahaye cerah
    cucah cari ciput came copot. ciput
    cakap came copot,
    "chuuu... chuuu... cenyap... cenyap
    copot...". copot cambung cakap,
    "copot cudah cenyap... ciput cenyap
    camelah...".
    celepas cejam, cahaye cerah
    cudah chow cebab cucah cari ciput
    cape copot. ciput came copot cangat
    cuke cebab cahaye cerah cudah chow.
    Copot cenyum cambil cakap,
    "copot cayang ciput cebab ciput
    celamatkan copot...". ciput cenyum
    cekian


    ++bagus betul dia ye.. rajin membaca... :)

    la la la...

    aku baru je sampai shah alam nih.. huh! penat giler duduk dlm bas + jln kaki ke stesen bas klang tuh... ini kali ke-2 aku turun shah alam.. hehe.. ingatkan x dpt jejak kaki ke sini dah... ekceli esok aku ada interview kat cheras... berdebar2 nih haa...
    lokasi skrg adalah di mutiara digital..ihikss :D .. okla nak turun p 7 Eleven.. beli air sambil tinjau2 & imbau kenangan tempat keje lama.. huhu

    Aku yang bersalah?


    Seseorang manusia harus cukup rendah hati
    untuk mengakui kesilapannya ,

    cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya
    dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya.


    R salahkan aku le pasal N.. aku ke yg bersalah eh? meh le aku citekan dari awal mcm mana aku leh kenal ngan R nih... baru je kenal, adala dlm sebulan lebih.. okla..pada suatu hari... ihikss, mcm nak wat karangan la pulak.. hmm R ni aku kenal dlm friendster, ntah mcm mana aku leh add.. sape saja yg request aku approve je.. huhu.. hmm sblom ni friendster separate kan antara testi & comment.. ada la R antar comment kat aku.. time tu aku bukan slalu check pon.. so, tak baper pasan la ada comment baru sbb x yah approve.. antar je terus appear.. 11/2/2007, tarikh dia antar comment... 13/3/2007 pula R antar testi.. sebahagian luahan perasan dia..sampai sekarang aku tak approve.. aku anto le msg kat R nih.. pesal nak tulih comment/testi.. hantar je la msg kan.. pastu 15 March, 2007, dia reply .. rupanya sblom tunyer mail dia tak verify so msg tak leh hantar..

    haaa.. leh nampak tak betapa aku dah lama x bukak friendster.. nak dekat2 benti, baru aku aktif balik... aku dah anggap R ni adik angkat aku.. mmg aku pk dia baik.. semua yg aku kawan, aku anggap semuanya baik.. kecuali org yg telah mengecewakan aku... huh... berbalik pada R nih.. rupanya dia ex gf pada ex bf aku.. tak sangka plak dia carik aku.. sbb dia dendam maa.. luka aku nih w/pun x nmpak tp lom sembuh lagi tau.. bila R ceritakan satu per satu hal dia ngan N tuh.. geram gak aku.. dlm aku geram2 tuh, ayat aku masih berpada2.. x ada la aku buruk2kan sgt si N tuh.. (aku rasa le...).. yg pasti aku bgtau kat R ni.. Biarkan je si N ni bahagia dgn dunia baru..
    aku bagi la link blog N pada R.. biar dia baca perkembangan terkini N.. tak perlu la mengharap lagi.. yg tak bestnya, si R ni dah comment tu ikut rasa marah.. aku plak yg x sedap ati.. kang org ingat aku yg tulis comment tuh.. cehhh, x kuasa i tau!

    24 April 2007, N publish comment yg R antar kat aku dlm blog dia tu.. aku x sangka N akan masuk friendster.. ye la dah berkurun dia x hiraukan friendster tuh.. yg dia tau update blog dia.. aku jenguk gak blog N ni.. hehhe... tapi kalu baca pon, wat aku sakit ati je.. malam yg sama N update blog dia.. aku dapat panggilan dari N.. terkejut juga, lagi pula dia tgh dlm keadaan marah.. cara cakap dia mmg bersungguh2.. dia tanya mcm mana R leh kenal aku.. ape yg aku cite kat R.. apa yg R cite kat aku... hey, aku mesti backup perempuan kan.. N boleh berahsia dgn aku.. so do i!

    ari aku turun shah alam.. kebetulan rumah Fina kat desa pandan.. dekat betul ngan area N.. dek kerana satu panggilan yg pjg..( lama tau aku borak ngan N mlm tuh.. ).. aku buat keputusan jumpa N.. dah lama dia nak jupe aku.. okla mungkin leh huraikan apa jua kemusykilan..pastu fina pon ada sekali.. malas ar aku kuar berdua ngan N.. tak sesuaiiii dahh..

    alahaiii.. perangai N masih seperti dulu.. lagak dia x berubah.. aku yg pening pala.. dia tak sedar ke dia dah berpunya? nape mesti wat perangai gitu? aku je yg berhati2.. tp terbabas gak sket.. erkss.. aku sedar kata2 aku yg keluar dari mulut comel ni.. (ecewahh.. ) mmg pedas2 belaka.. aku tau N terasa hati.. sowiii...

    patah balik pasal seorg bernama R yg aku anggap adik angkat.. teringin gak jupe tp x kesampaian.. aku dah lama tak msg dgn R nih.. ye ar asyik p kursus je...

    5 May, 2007.. R msg aku.. uihss pesal lak nih..
    >>kak huda terima kasih kerana berlaku jujur..terpulanglah mungkin saya tak patut percaya manusia yang kita tak kenal..saya ingat saya leh pecaya akak tapi sayang akak pun banyak rahsiakan dr saya..saya dapat tau dr N..dah la benda dah lepas dn kitaorg dah pun baik . tu suma perkara biasa dn saya akan cuba buat yg terbaik.<<

    **buat R**
    adik , akak tak tipu adik tau.. cuma akak tak inform je akak ada jupe N.. dah le sini x byk cc.. so, jrg update.. lgpun akak anggap dia kawan lama je..akak x ckp kat N pon ttg cerita yg adik bg tau akak tu..by da way, thanx la sudi berkongsi eh..Kalau adik still nak anggap akak menipu & dah x percaya akak lagi.. Itu hak adik..

    **buat N**
    awak.. saya tanya awak kan.. ape yg awak ckp ngan si R tu?? awak x balas..pastu awk p bgtau R pula ye.. awak burukkan nama saya ke? Nape eh antara kita mesti ada org ke-3? Tak pe la.. Kita bukan sapa2 pon skrg.. Awak dah nak bertunang kan.. Jaga dia baik2. Saya benci org ke-3. So, saya berdoa agar saya bukan org ke-3 dlm hidup baru awk...Saya mohon pada awk, lupakan kenangan lama. Saya tak nak la awek awak pula yg pk bukan2 pada saya.


    skrg R dah buat tanggapan yg bukan2 kat aku.. nape eh? ape yg N ni cite/ckp/bgtau kat R? silap aku ke berkawan ngan R? silap aku ke contact & jupe balik N nih???... musykil2...

    huhu... diorg berdua ni tau geram/ marah masing2.. aku pon geram gak nih.. org kata lebih baik berdiam diri.. aku tak leh.. makin aku pendam.. makin aku sakit ati..

    Get well soon!

    skrg ni musim panas eh?
    slalu kalo malam aku berselimut & tak pasang kipas..
    lately nih tdo x selesa, berpeluh sakan.. ceh..
    Z kat shah alam tu tak bape sihat la pulak..
    mlm td call dia kat klinik dr burhanuddin..
    mcm nak demam katanya..
    dgr suara dia pon dah makin serak basah..


    hmmm buat Z & juga semua kawan2 di luar sana..
    Jaga kesihatan baik2...
    Jgn lupa makan ubat..
    Rajin2 ambik vitamin / supplement food..

    Apa perempuan kata?

    Kalau lelaki handsome pendiam
    Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
    kalau lelaki tak handsome pendiam
    Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

    kalau lelaki handsome berbuat jahat
    Perempuan akan kata: nobody's perfect
    kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
    perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!

    kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
    perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
    kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
    Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

    kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
    perempuan akan kata: sepadan sangat...
    kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
    perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

    kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
    perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
    kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
    perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
    meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya).

    kalau lelaki handsome penyayang binatang
    perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang
    kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
    perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

    kalau lelaki handsome bawa BMW
    perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
    kalau lelaki tak handsome bawa BMW
    perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

    kalau lelaki handsome tak mau bergambar
    perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
    kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
    perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?...

    kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
    perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
    kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
    perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....

    kalau lelaki handsome bersedih hati
    perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
    kalau lelaki tak handsome bersedih hati
    perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni



    ++Baru je lepas tgk cite Sutun2 kat tv2..
    ++lembut beno si adik, he's totally pink! ahakss
    ++Tapi dlm lembut tu reti silat tau, jgn main2

    Dunkin' Donut

    Di daun yang ikut mengalir lembut
    Terbawa sungai ke ujung mata
    Dan aku mulai takut terbawa cinta
    Menghirup rindu yang sesakkan dada
    Jalanku hampa dan kusentuh dia
    Terasa hangat oh didalam hati
    Kupegang erat dan kuhalangi waktu
    Tak urung jua kulihatnya pergi
    Tak pernah kuragu dan slalu kuingat
    Kerlingan matamu dan sentuhan hangat
    Ku saat itu takut mencari makna
    Tumbuhkan rasa yg sesakkan dada


    Kau datang dan pergi oh begitu saja
    Semua kutrima apa adanya
    Mata terpejam dan hati menggumam
    Di ruang rindu kita bertemu


    Rindu dendam datang lagi.. heh..
    Teringin nak makan donut...
    Teringat la kat Dunkin' Donuts..




    Tapi kat bandar BP ni tak ada la pula..
    lorrr..kempunan dah aku..
    ari tuh kat stesen bas pudu tak beli..
    time tu x cukup tangan pegang beg baju aku..
    pegang beg adik aku lagik..
    sampai skrg teringat.. huhu..

    kat JB ada tak eh?
    bile plak nak p sana?
    aiyaaakkk..
    nyumm.. nyumm..
    bwk dlm mimpi je la... ihikss




    Adui laaa..

    waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
    aku nak nangis awal2!!
    waaa... waaa... waa..
    akhir bulan ni, 2 minggu ummi & abah tak ada kat umah..
    sbbnya abah ada meeting kat PD..
    pastu dah alang2 kat area separuh tengah tuh..
    baik terus ke tengah & p ke utara..
    depa balik kampung pulak..
    yg wat aku sedih gilerss..
    Kak Zie kawen 27 Mei nih!
    aiyakkkk... kat Pahang tu maa...
    aku tak leh pegi laa... huhuh...
    pastu Sato kawen gak tarikh yg sama kat Kelantan...
    uwaaaaaaa....
    nak pegi.. nak pegi...
    tapi tak boleh... kena dok umah...
    adik2 aku tuisyen maa...
    la..la..la..la....

    Renungkan

    Dalam dunia ini kita tidak mempunyai sesiapa
    kecuali diri kita sendiri……
    tetapi dalam kita bersendiri, kita beruntung kerana
    kita mempunyai seorang sahabat yang memahami kita………….
    Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan
    dan kejujuran seorang sahabat,
    begitu juga dengan dia……
    Tetapi kita sering lupa akan hal itu,
    kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita……
    Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya,
    kita tidak beri dia peluang untuk menerangkan keadaannya……
    Bagi kita, itu alasannya untuk menutup
    kesilapan dan membela diri.
    Kita terlupa yang kita pernah membiarkan dia ternanti-nanti……
    kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati……
    Kita beri beribu alasan,
    memaksa dia menerima alasan kita waktu itu,
    terfikirkah kita tentang perasaannya???
    Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa……
    tetapi kita sering terlupa……
    Untungnya mempunyai seorang sahabat
    yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia……
    Dia mendengar luahan perasaan kita,
    segala rasa kecewa dan ketakutan,
    harapan dan impian kita, kita luahkan,
    dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah…..
    Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita
    hingga kadang-kadang terlupa sahabat kita ada juga cerita
    yang ingin dikongsi bersama kita……
    Pernahkah kita memberi dia peluang
    untuk menceritakan
    tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya???…….
    Pernahkah kita menenangkannya
    sebagai mana dia pernah menyabarkan kita???……
    Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya???……
    Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya
    seperti mana dia meniup semangat
    setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah???……
    Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai???……
    Kita boleh dijadikan tempat untuk dia
    bersandar bila terasa lemah, agar dia tidak rebah???……
    Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandari harapan???……
    Sesekali jadilah sahabat yang mendengar
    daripada yang hanya bercerita.
    Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat,
    kerana dia juga seorang manusia,
    dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, ada rasa sedih dan kecewa……
    Dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan seorang sahabat sebagai kekuatan……
    Jadilah kita sahabatnya itu.
    Kita selalu melihat dia ketawa,
    tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka……
    Di sebalik senyumannya itu,
    mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan………
    Di sebalik kesenangannya,
    mungkin tersimpan seribu kekalutan……
    Kita tidak tahu……
    Tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia,
    mungkin kita akan tahu……
    Renungkanlah……

    Enjoy?

    +++++++

    Apa makna impian
    Datang dan pergi
    Membawa hati
    Menyusuri kembali
    Jalan-jalan sepi

    Kau kah di situ
    Yang menantiku
    Atau jelmaan
    Dalam kenangan
    Yang bernama pengalaman


    Siapakah di antara kita
    Dengan rela menjadi pendusta
    Siapakah dulu membina harapan
    Dan siapa yang memusnahkan impian
    Tanpa sebab dan alasan
    Kau lahirkan perasaan
    Bagai taufan tiba-tiba datang
    Dan menghilang

    Kau bayang-bayang
    Masa nan silam
    Ada ketika terbawa-bawa
    Oleh resah mimpi yang tak sudah

    +++++++


    hari jumaat ari tuh aku turun shah alam..
    tumpang tdo umah kat umah fina kat desa pandan..
    ada gak tdo umah member kat shah alam..
    sempat gak tdo umah mak cik aku..
    huder situ sana sini... ecehhh..
    di sini aku ingin ucapkan terima kasih sangat2 pada..
  • Fina
  • Awie
  • Z
  • N
  • Aku enjoy gak ngan korang... kalu tersinggung dgn kata2 & sikap aku tu, maaf la eh..Aku x dpt nk jupe semua org... Sorry sgt2...sebabnya aku tak ada transport..nantila bila2 aku dpt lampu ijo utk drive jauh2... leh la ronda2 lagik.. huhu..dah lama tak travel ngan bas/cab/lrt... rasa mcm nak bwk je bas/cab tu..tp lrt tak leh ar..ngeh3x..

    Tahniah



    29 April 2007

    Fiza, member kolej aku dah selamat mendirikan rumahtangga..
    Lawa betul dia.. macam anak patung...
    dan yg bestnya dapat jupe gak kengkawan yg lain..
    tak kering gusi aku dibuatnya..
    haaa.. lepas ni turn sapa plak.. ihikss...
    okla fiza, Selamat Pengantin Baru ye..

    myspace

    lepas boring main game..
    turun bwh plak..
    adik2 laki aku sibuk melekat dpn tv tgk bola..
    so, skrg turn aku plak nak surf internet.. heheh..
    ptg tadi nasir bukak myspace dia..
    leh tahan gak..
    aku plak dah lama tak bukak...
    aku malas nak bukak sbb tak larat nak melayan comment yg tah apeape tah..
    silap plak awal2 dulu tak setting.. setiap comment tubiar aku approve dulu..
    ekceli, aku baru je tahu,... huhu,..
    betapa berkurun nya aku tak jenguk..
    burukss giler dah myspace aku tuh..
    nanti ar lenkali aku ubah balik...
    hias lawa2 balik...

    Love is in the air....



    Lilypie Second Birthday tickers
    Lilypie Maternity tickers