Ayat Seribu Dinar




:: Ayat Seribu Dinar ::
Mafhumnya: Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

Tag

cik trex (x lama lg PUAN la eh.. ahakss ) .. ni haa cheq nak siap buat... kasik markah ye cikgu... huhu..


.: Seven Thing I Plan To Do Before I Die:.

- keje kuat & naik pangkat ( 5 tahun akan datang -> Store Manager )
- bayar abes MARA
- nak capai semua dlm wish list sebelah kanan tu
- jejak Mekah (umrah & haji)
- bawa family p holiday
- Kawen
- Ada anak kembar



.: Seven Celebrity Crushes:.

- Anuar Zain
- Mawi
- Amy Mastura
- Erra Fazira
- David Beckham
- Brad Pitt
- Bae Yong Jung


.: Seven Often Repeated Words:.

- eceh
- biasa jer
- ahaks
- adeh
- macam-macam la
- huhu
- aiyak

.: Seven Traits I Look For In The Opposite Sex:.

- Mata
- Senyuman
- Happy go lucky
- caring
- Understanding
- He need me
- He love me

.: Seven People This Tag Goes To:.

- Kak Ros
- Katarsis (bertapa lg ke mamat ni, huhu)
- Kak Zuril
- Kak Hasta
- Kak Leli
- Kak Yan
- Esquento

????



If someone took everything u live for...

How far would you go to get it back??

SIAPA KU DI HATI MU

Semalaman rindu ku di halaman
Menanti cinta mekar berbunga
Siapaku di hati mu
Intan atau pun kaca

Semalaman langit tiada berbintang
Asmara ini terpaksa ku pendam
Mengumpulnya kembali
Untuk mu ku kasihi

Lumrahnya orang yang bercinta
Hidupnya akan bahagia
Tetapi mengapakah kita
Asyik dengan memendam rasa

Siapakah aku di hati mu
Hingga tidur pun tak lena
Ternanti-nanti jawapan
Tertanya-tanya masa depan

Lautan bara bukan ukuran
Onak duri hanya hayalan
Sampai hati engkau usirkan
Mestikah cinta dan hukuman

Semalaman rindu ku di halaman
Menanti cinta mekar berbunga
Siapa ku di hati mu
Intan atau pun kaca

Persediaan kawen

aku jupe ni kat friendster.. cut & paste kat sini.. huhu...

Khas buat mereka yang nak kawin... cukup ke simpanan?? Yang dah kawin tu... pikir2 kalu nak kawin LAGI...

Ada kebenarannya..............!!!

Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan... ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin.


So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan di mana sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersama.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan
hala tujuan hidup bersamer selepas nikah. Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

1. Kadi :
At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.
kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:
Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.
kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan.... pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer:
Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor.
Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah
Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.
Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin
Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacang samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja
Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kerete
Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun takleh masok!
Kos: RM300

9. DJ/Karaoke
Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat
Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.
Kos : RM3000++

11. Miscellaneous
Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat
kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...
Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... . SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal... yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer... ..
Zaman sekarang ni kan hantaran makin naik harga. Maklumlah kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik naik lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah, sengkek lah, tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal. Hah... korang bacalah:-

Sebab
1. Anak pompan sorang
2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
3. Anak pompan paling jambu dalam family
4. Anak pompan kerja high post
5. Anak pompan biasa pakai barang branded
6. Anak pompan yang tastenya... berkajang- kajang kalau disenaraikan
7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus
8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala
9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif
10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-
1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?" Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih
2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je."
3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."
4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenyek je."
5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"
6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta- Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-
1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet."
2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."
3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor."
4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi
10% je."
5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi."
6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya; jawapannya :-
1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much ler."
2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler."
3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."
4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah."
5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."
6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur.Murah nah?"

Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni.

Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.

Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat
nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yg terpaksa amik personal loan.. bank rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas kawin.. kepala lagi sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan kereta, loan komputer, 'loan bini',.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yg sepatutnya semakin memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin susah. Entahlah... . dunia... dunia... "

p/s: aku pun tak tau nk ckp aper..tapi pada aku menda2 cmni pun ader betul ader salahnya..sajer post gurau2 hehe jgn marah yer org2 yg dh plan nak kawen?pesanan aku, mendirikan masjid tu pahle nyer bessaaarrr!Cewwaaahh!!!

anyway, SELAMAT PENGANTIN BARU buat bakal-bakal pengantin!!!!!

Tragedi Oktober


Tak sanggup lagi aku
Mengenang kisah lalu
Keganasan menghantui diriku

Biarkan ia pergi
Menjadi suatu misteri
Bagaikan tiada hati yang peduli

Tak mahu ku ingat lagi
Apa yang telah terjadi
Tragedi Oktober

Sesalan aku hanya untukmu sayang
Ampunilah segala dosa-dosaku
Bagiku kau bukanlah lawanku
Kekasihku...

Hanya satu ku pinta
Kujujuran darimu
Berilah peluang hidupmu

Aku rela bersama
Meranjau onak duka
Agar berkekalan hendaknya

Tak mahu ku ingat lagi
Apa yang telah terjadi
Tragedi Oktober


Sesalan aku hanya untukmu sayang
Ampunilah segala dosa-dosaku
Bagiku kau bukanlah lawanku
Kekasihku...
**********************************************************
Skrg ni musim org bergaduh & clash ker?? member2 aku ada yg gaduh.. ada yg clash.. hmm aku & dia? adat bercinta, ada gaduh gak kan.. baca majalah.. artis pon sama gak.. alaa derang pon manusia kan.. ada perasaan.. bila hepi, mmg la dunia kita yang punya.. bila gaduh, mak aihhh sakitnya terasa nak mati.. huhu..

Aku cuba dan cuba mengawal diri.. ye la kang x pasal2 wat perkara bodoh, x masuk akal.. sapa yg susah? aku & keluarga aku gak yg susah..

++Jangan melihat pahitnya kehidupan tapi lihatlah keindahannya yang sarat dengan ujian & cabaran++

++Kebahagiaan adalah milik mereka yang mengelakkan amalan membantah, dan betapa baiknya seseorang yang ditimpa musibah tetapi menunjukkan ketahanan.++

Cuti Raya..

Nampaknya aku kena bekerja time raya.. mmg wajib! Tadi baru je lepas meeting.. uihss nak dekat 1 jam lebih la.. panas punggung! ahakss... masing-masing kena pilih tarikh utk cuti... Sebelum & Selepas raya boleh cuti 3 hari... Kalau nak cuti time raya... dapat 2 hari je... esoknya kena datang keje.. Jika tidak, alamatnya kena resign maaa... Hmm time raya nanti leh pakai baju kurung... Name tag & smiley button x leh tinggal.. huhu... style mcm cikgu la plak aihh... kan ke cikgu-cikgi semua pakai name tag... Aku cuti 5, 6 & 7hb ... Raya ke3 , 4 & 5 .. heheh.. x kisah la keje time raya pon... gaji triple maa!! TRIPLE, ulangi... ehekss...

++bagaimanakah aku time raya nanti?? ++

- dah le 1st time raya time keje..
- 1st time gak raya berjauhan dr keluarga

DAN


ku harapkan raya nanti, masih ada sinar bahagia buat diriku..

AMIN...

Sampaikan Salam Cinta Ku


Sampaikan Salam Cinta Ku - Alleycats

Sampaikanlah salam cintaku padanya
Walaupun terluka namunku merindu
Kerana cintaku tiada akhirnya
Walaupun kau telah menghancurkannya

Sampaikanlah salam cintaku padanya
Walaupun sengsara namunku masih sayang
Kerana cintaku mewangi dan harum
Walau tercampak di mana jua


Andaiku tiada, andaiku pejam mata
Biarku abadi, cinta yang setia ini
Biarpun kau jauh, sambutlah salamku
Kerana aku masih menyayangimu
Tidak pernah aku membenci dirimu

Amylea - Ku Berserah

Hembusan angin dingin membelai jiwaku ..
Bergelora perasaan pabila kau menjauhkan diri dari ku ..
Seolah cinta ku tak bermakna lagi untuk dirimu ..
Apakah .. maksudnya semua ini
Mungkinkah adanya kesilapan dariku ..
Yang tak pernah ku duga ..
Maafkanlah oh sayangku
Oh percayalah ..
ku tak bermaksud begitu
Jangan tinggal daku ..
Keseorangan ..
Ku berserah
Kepadamu Maha Esa
Mungkin takdir
Telah menentukan segalanya
Ku berserah
Kepada apa yang telah berlaku pada diriku ini
Hanya diKau
Dapat merubah segalanya
Pada diKau saja
Ku mengharap
Moga kau kembali
Berikanlah kasih
Nyalakan lah lilin cinta .. kita …
Kupohon kan kemaafan dengan ikhlas hatiku
Ku tak rela dipisahkan
Walaupun sementara
Sambutlah tangan ku ini
Genggami seeratnya
Namun kini
Semuanya ku berserah

SaLam Ramadhan

yeah.. yeah dpt posa... huhuhu.. kekadang aku terlajak sket.. 1st day x dpt posa.. alhamdulillah.. dapat p terawih & dapat berpuasa.. skrg ni stok keje shift pagi.. bertambah menyenangkan + hepi buat aku , family & dia...

Bulan puasa ni x ramai la customer sebelah pagi ni.. ada tu yg datang, sapa yg x posa la.. huhu.. eh, ada gak laki yg x posa tau.. gastrik la.. sakit perut la.. org perempuan mmg biasa la.. paham.. customer perempuan lak yg malu.. yg lelaki x tau malu.. bangga ada la.. cess.. hampeh! Masa lebih banyak di habiskan stock in barang... terbalik dah skrg.. dulu shift malam yg buat.. Shift pagi lak kena stock in barang sampai penuh.. Malam karang sure busy giler.. Customer ramai datang.. Tak sempat la nak jenguk barang..


uihss sunyi maa.. boring pon ada.. ye la dah biasa siang ramai org kan... kekadang aku sorang je jaga kaunter.. sampai x cukup kaki, tangan nak melayan customer.. tak terasa penat sbb borak-borak ngan customer.. bermacam ragam... ni skrg aku borak ngan barang je lah.. heheh... borak sorang-sorang.. ahakss.. keje dlm air-cond ni x letih.. lebih-lebih lagi dok dlm cooler.. apa lagi layannn... berangan ada kat oversea pon boleh.. ngeh ngeh ngeh...

Huhu.. aku dapat invitation card dr salah sorang staf Restoran Ani SUp Utara... 9/10 ni ada majlis berbuka puasa secara percuma... Aku ulangi.. PERCUMA!! .. makan la apa-apa saja yg dihidangkan pada hari tuh.. leh bawak lagi 3 org maa.. either kawan or family sendiri.. Pak we x leh bawak sbb nanti ada org jeles.. erks.. ekceli yg kasik ni laki.. huhu.. my admire.. muahha.. aku sendiri yg perasan.. siapalah aku ini.. ecehh..

Nora - Di Persimpangan Dilema

Masa berlalu
Tanpaku menyedari
Percintaan yang kita bina
Hampir terlerai

Apa salahku
Kau buat ku begini
Dalam dilema
Di antara jalan derita

Tidak pernah ku duga
Ini semua terjadi oh.. oh...

Janganlah engkau
Menghancurkan segala
Setelah lama
Kita mengharungi bersama

Usah biarkan cinta kita ini
Di lambung ombak
Karam di lautan berduri

Hanya satu pintaku
Moga kau menginsafi oh.. oh...
Semua ini...


Telah banyak yang ku beri
Sejak dulu lagi
Pengorbanan tiada pernah jemu
Hanyalah Tuhan saja
Bisa menentukan semua
Kesabaran daku menantimu oh.. oh...

Ku tetap memaafkan
Dan berdoa kau kembali
Sebelum diri melangkah pergi...

Love is in the air....



Lilypie Second Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers