Ayat Seribu Dinar




:: Ayat Seribu Dinar ::
Mafhumnya: Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

Cinta Hebat Tapi Mengecewakan

cinta datang...
tanpa diundang...
cinta pergi...

tanpa boleh dipaksa...
ada yang bahagia kerana cinta...
tak kurang juga

yang merana disebabkan cinta...
cinta itu ketawa dan airmata...
ada yang bertanya...
ada apa dengan cinta...?
jawapnyer...

cinta adalah segala-galanyer..
belajarlah

menerima kekecewaan sebuah cinta...
kerana

ada yang tersurat dan tersirat...
biarpun aku pernah dikecewakan cinta...
aku terima

kerana itu adalah pengalaman diri
yang tak boleh ditukar ganti...!


ni aku petik dari kata-kata honeybear , salah seorang forumnis mesra..
Topik : Cinta Hebat Tapi Mengecewakan..


2 kali aku bercinta.. haha.. mcm2 yg aku rasa.. aku baca majalah.. dengar citer kengkawan.. ada yg bercinta 4 tahun.. ada 8 tahun... hmm mcm mana ya derang bertahan?? for sure banyak kisah suka duka derang kan.. uihss berjaya derang hadapinya.. berjaya derang tangani apa jua yg berlaku.. aku rendah diri.. dapat ke aku bertahan?? dulu 1st... setahun... yg 2nd ni... 2 tahun lebih... dibandingkan dgn org lain.. aku rasa sikit baru... uihss sikit pon, tapi menyakitkan! terasa mcam ditoreh2 je ati nih.. kalau time hepi tuh.., usah cite arr.. x ingat lain maa.. aku kat dlm dunia lain.. huhu.. malu plak aih.. ekekekke... baru nak sedar! ahakss..
seronoknya kalau bercinta bertahun-tahun dan berakhir ke gerbang perkahwinan.. dan bahagia hingga akhir hayat... hehhe gatai plak aku... muda lagi... baik aku kumpul duit byk2 dulu kan... insya-allah ada jodoh x ke mana..

erks!

adehh x sangka aku..
member opis ummi ni forumnis mesra gak..
aiyakk mcm mana cheq leh x tau nih!!
tgk pada profile dier..
ooo baru join ghupanyerr..
bulan julai 2005 maaa...
hmmm aku dah mula bz time tuh..
masa la ada masa nak ambik tau..
iskhh ketinggalan ketapi plak... hehe..
aku terkeZut beno le..
nick pon x gambarkan dia.. adehh laa..
plak tu siap buat open house ari tuh..
ajak kengkawan mesra lagik...
tapi kan ramai forumnis baru... sure aku x kenai..
cuma tang trex, shah tu ...
mak aihhh kata la aku terserempak ngan depa..
tak ke haruuu.... ihikss..
aku p open house si cik kak nih belah malam ngan mak & adik² aku..
datang pon pakai simple kemain.. jeans jer..
mana la tau nk p open house.. huhu...
apa² pon perut kenyang ngan makanan yg dihidangkan.. hehe..

Tangisan Dalam Kerinduan

Dalam kerinduan ini
Ku menatap gambar wajahmu di ruang kamar
Rintihan asmara kau dan aku
Kini tinggal memori yang menghiris kalbu

Duhai bayu
Sampaikan salam pada dirinya
Nyatakan betapa pilu perpisahan
Semua ku redhai

Dalam tangisan yang syahdu
Kau mendustai percintaan diriku
Setelah aku memberi segala-galanya
Pengorbananku dikau persiakan

Oh mengapa tangisan dalam kerinduan ini
Menjadikan kehidupanku tidak menentu
Keretakan bak dihempas kaca oh mengapa

Ku masih merinduimu
Walau tidak dijodohkan
Ku masih menyintaimu
Hingga ke akhir hayatku
Biar ku simpan perasaan ini kasih
Oh bayu sampaikan salam perpisahan oh dariku

Ku masih merinduimu
Walau tidak dijodohkan
Suratan takdir telah menentukannya
Ku masih menyintaimu
Hingga ke akhir hayatku
Biar ku simpan perasaan ini kasih
Oh bayu sampaikan salam perpisahan oh dariku ooo...

Ingat tau

Jika kamu memancing ikan....
setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil terus ikan itu....
janganlah sesekali kamu l
epaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja....
kerana ia akan sakit
oleh kerana bisanya
ketajaman mata kail mu
dan mungkin akan menderita
selagi ia masih hidup.

Begitulah juga
setelah kamu
memberi banyak pengharapan
kepada seseorang...
setelah ia mula menyayangimu
hendaklah kamu menjaga hatinya....
janganlah sesekali
kamu terus meninggalkannya
begitu sahaja....
kerana dia akan terluka
oleh kenangan bersamamu
dan mungkin
tidak dapat melupakan segalanya
selagi dia mengingatimu....


(credit to : Kak Hasta )

OOO kAwAn

Seronoknya bila berkawan tapi.........

susah nak jumpa kawan sejati,

kawan yang boleh bersuka bersama,

kawan yang boleh berduka bersama,

kawan yang boleh memahami hati kita,

kawan yang tak kan mengecewakan kita,

kawan yang sentiasa memberi dorongan & semangat,

kawan yang ingin melihat kita mencapai kejayaan,

making a big job & a big money,


kawan lelaki @ kawan perempuan,

mereka tetap kawan,

biar pun berlainan ideologi,

tapi mereka tetap kawan kita,

biar pun pernah bergaduh suatu ketika,

mereka tetap kawan kita,

biar pun mereka sudah berpunya,

mereka tetap kawan kita,


friends will stay as friends,

if you lost one of them,

it will never gonna be the same,

there only come, one times,

never let them down,

respect & appreciate,

there are your friend




FRIENDS WILL STAY AS FRIENDS

Suratan Atau Kebetulan

Kenny, Remy & Martin
Suratan Atau Kebetulan

Suratan Atau Kebetulan
Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk
menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan

Kelmarin, Hari Ini Dan Esok


Kelmarin,
Kurasakan diriku tiada erti
Seperti bayang-bayang kehidupan
Kurasakan diriku terbuang jauh
Ku dihambakan..

Hari ini,
Tiap detik ku lalui
Kurasakan begitu jauh
Begitu panjang masa berlalu
Bagai terkapai-kapai di awan biru
Berterbangan ditiup tanpa hentian
Tanpa noktah..

Esok,
Ku rasakan tak mampu ku tempuhi
Merempuh dugaan dan harapan
Ku rasakan ingin gugur di persada impian
Kan rebah bersemadi
Meninggalkan kenangan..

Kelmarin dan hari ini,
Merupakan sebuah fantasia kehidupan
Tetapi biarlah esok menjadi realiti

Kerana
Kata-kata tak mampu menahan waktu
Dan saat-saat tak akan serupa
Kerana
Kelmarin dan hari ini
Bukan
Cermin untuk hari esok dan bukan
Seterusnya....

Apa nak dikata


Cinta tak akan mengubah seseorang,
tetapi seseorang perlu berubah demi cintanya.

*****************
Bersatu atau tidak,
sebenarnya cinta tak punya pengakhiran,
ia akan mendatangkan 2 rasa,
suka dan duka.
*****************

Tidak semua yang kita inginkan akan terpenuhi,
tidak setiap yang kita idamkan mampu menjadi kenyataan,
dan bukan sesuatu yang mudah
untuk menyedari dan menerima kenyataan,
bahawa apa yang bukan milik kita
tak perlu kita tangisi.
(credit:http://hello-bebeh.blogspot.com)

Missing u

I wish this could be
a happy song
But my happiness disappeared
the moment you were gone
Don't think I ever believed that
this day would come
Now all I'm feeling
is lost and numb

And ohhh I know I promised
Mmmm that I would try

But I, yes I, miss you
and it's killing inside

I'll always be thankful
for the time we had
We were blessed
I should celebrate
but I feel too sad
All the wonderful memories
just make me fall apart
And it feels like somebody's
stabbed me in my heart

And ohhh I know I promised
Mmmm that I wouldn't cry

But I, yes I, miss you
and it's killing inside
Ooh well I, yes I, miss you
want you by my side

Walking, holding hands
Talking, making plans
Touching my heart my soul

I wish this could be
a happy song
But my happiness disappeared
the moment you were gone
Tell me it's not happening
Say it's not as it seems
Tell me that I'm gonna wake up
It's just a bad dream
Please tell me that it's fiction
Tell me it's just a lie
Whatever you choose to tell me
Please dont say you didn't need me

And I, yes I, miss you
and it's killing inside
Ooh well I, yes I, miss you
want you by my side
Ooh well I, miss you
want you by my side
Back here by my side
Here by my side

ketupat & baju kurung

pak njang & mak njang sekeluarga datang rumah.. wahhh best sungguh.. sbb bila mak njang dtg, ada je special menu dr dia.. mmg kitorang semua makan besar punya.. makan ramai-ramai pula tu.. mmg lagi berselera nampaknya..
hmm sementara adik-adik aku tolong mak njang di dapur.. aku jenguk ummi & pak njang kat depan.. huhu pak njang blaja buat ketupat ngan ummi la.. uihss cepat betul pak njang tangkap!
terus terer.. aku pon menumpang sekaki nak blaja gak le.. ummi ajar dua tiga kali.. sampai bengang dia! aku x dpt-dpt gak nak buat! ngeh ngeh ngeh.. pak njang plak ajar aku.. boleh lak! bole la sikit-sikkit.. kena praktis lagi.. Practise makes perfect,rite..

bila aku tunjuk kt ummi.. try buat dpn ummi.. erkss, x jadi! ummi ajar lagi.. adehh.. kelam kabut aku.. x leh terima.. bising betul dia.. "ummi ajar member ofis, semua senang je .. leh je buat.. nape kak long x boleh? " hehhehe...

-alah ummi.. selalunya kalau mak yg ajar, anak bukan nak dgr sgt.. mmg susah.. mcm member aku.. dia cikgu... nak la ajar anak dia.. tp si anak x reti bahasa.. pastu x leh nak tangkap..terpaksala si emak panggil cikgu tuisyen.. cikgu khas nak ajar anak dia.. haa boleh plak! cpt plak dia blaja! mcm mana tu??? huhu..-

ummi sambung lg.. "x kira! korang mmg kena blaja.. mmg kena pandai gak buat.. suka hati la.. nak guna kertas dulu ke.. reben ke.. asal akhirnya pandai buat ketupat.. ko tu perempuan.. "
dah mula berleternya... payah!


dlm kul 2 lebih.. aku & adik-adik perempuan termasuk mak aku le.. sibuk lah menukar baju kurung..baju kaler merah.. tema utk raya tahun ni... kitoranng nak ambil gambar sama-sama..yela.. raya ari tu mana dpt.. kan akuu keje.. aku x join depa balik kg.. skrg ni dah semua ada.. 4 beradik perempuan.. si angah tu UPSI.. pas ni aku sengsorang kat shah alam.. yg lain kat johor sana.. okla berbalik pada sesi fotografi.. sakan betul kitorang posing.. heheh... aku dah mula kelam-kabut.. nak p keje kul 3ptg.. adehhh mau lambat lagi p keje.. susah arr dah le nama blacklist..asyik dtg lambat je keje.. kalu keje tip top, tapi asyik lewat.. masalah disiplin gak tu kan.. huhu..
aiyak.. dah x sempat nak tuko baju.. bawak la jeans & tshirt p tmpt keje.. nanti tuko kat sana..alih-alih.. aku pakai baju kurung tu & baju keje.. baju merah 7 Eleven tu haa... dr kul 3 ptg-11mlm... mak aihh... ayu la kononnya.. control maa.. jgn x control... sampai semua terpegun... admirer2 aku, stok memuji2.. muahahha.. dah mula perasan x ingat! ahakss! iskhhh x selesa plak... kelako pon ado.. ihikss.. tapi betul la.. customer masuk pon stok pandang je.. ye la.. mana pernah staf kat sini pakai baju kurung... derang x penah tengok.. kiranya aku la yg memecahkan rekod.. ehhh cipta rekod... haha... mana ada aku nak dok bersila mcm biasa... keje aku kira stok barang utk ordering je.. macam mandur plak.. bwk pen.. bwk kertas.. kepit, check brg.. hehhe..
yg hari tu aku pakai time raya..regular customer mana ada... mmg x ramai customer.. lagipun ari tu pakai baju kurung je.. dan x buat keje sgt pon..

tapi kan.. kebetulan abang angkat aku datang.. uihss kemain la aku tambah kembang! apa lagi aku dipuji-pujinya... elehh puji je ke.. banjer la saya.. awak macam tau2 je saya keje ptg eh... minggu ni saya sebenarnya selalu keje pagi.. dah datang bukan nak kasi duit raya.. adik mana leh kasi duit kat abang... hahah.. gelak plak dia.. ok la awak.. jupe lagi lain kali...

balik kul 11 lebih.. aku le seorang kt area situ masih berbaju kurung..
haha aku mmg bangga ari tu aku lawo...
hari tu je...
hari lain biasa je...

Career

Your Career Type: Enterprising

You are engertic, ambitious, and sociable.
Your talents lie in politics, leading people, and selling things or ideas.

You would make an excellent:

Auctioneer - Bank President - Camp Director
City Manager - Judge - Lawyer
Recreation Leader - Real Estate Agent - Sales Person
School Principal - Travel Agent - TV Newscaster

The worst career options for your are investigative careers, like mathematician or architect.

The Three Question Personality Test

RESULT.....

++Your Personality Is ++

Guardian (SJ)


You are sensible, down to earth, and goal oriented. Bottom line, you are good at playing by the rules.

You tend to be dominant - and you are a natural leader. You are interested in rules and order. Morals are important to you.

A hard worker, you give your all at whatever you do. You're very serious, and people often tell you to lighten up.

In love, you tend to take things carefully and slowly.

At work, you are suited to almost any career - but you excel in leadership positions.

With others, you tend to be polite and formal.

As far as looks go, you are traditionally attractive. You take good care of yourself.

On weekends, you tend to like to do organized activities. In fact, you often organize them!

Renungan

Kepada yg tau CINTA.......

Untuk tatapan couple2 dan ex-couple... dan jugak yg takde couple...
__________________________________________


1)Kepada yg masih SINGLE...
Cinta ibarat kupu2. Makin kau kejar, makin ia menghindar. Tp, bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga. Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti, tp cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan pd seseorang yg layak menerima.

2)Kepada yg ragu2 dgn PERNIKAHAN...
Cinta bknnya mencari seseorang yg "SEMPURNA", tetapi menemukan seseorang yg mampu menjadikan dirimu sempurna.

3)Kepada PLAYBOY / PLAYGIRL...
Jgn katakan "AKU CINTA PADAMU!" bila kau tdk benar2 peduli. Jgn bicarakan soal perasaan bila itu tdk benar2 ada. Jgn kau sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat main2 dgnnya. Jgn menatap ke dlm mata seseorang bila apa yg kau lakukan hanya pembohongan. Hal paling kejam yg dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta, sedangkan kau tdk berniat langsung "UNTUK MENERIMANYA" saat ia terjatuh.

4)Kepada yg PATAH HATI...
Sakit... patah hati... bertahan selama kau menginginkannya dan akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya. Persoalannya, bukan bagaimana kita mengatasi rasa sakit itu, tetapi adalah apa yg boleh diambil sbg pengajaran dan hikmahnya.

5)Kepada yg BELUM PERNAH JATUH CINTA...
Bagaimana kalau jatuh cinta? Mahu jatuh, jatuhlah! Tetapi, jgn sampai terjerumus. Biar selamba tp stabil. Berkongsilah tetapi jgn tak adil. Cubalah utk memahami tetapi bkn bermakna tdk boleh meminta apa2. Bersedialah utk terluka dan menderita, tetapi jgn simpan semua rasa sakit jika itu yg benar2 dialami.

6)Kepada yg ingin MENGUASAI...
Hatimu patah melihat org yg kau cintai berbahagia dgn org lain, tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa org yg kau cintai ternyata tdk bahagia dgn mu.

7)Kepada yg takut MENGAKUI...
Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dgn seseorang. Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan dgn mu. Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila org yg kau cintai, langsung tdk mengetahui perasaanmu terhadapnya.

8)Kepada yg masih bertahan MENCINTAI
SESEORANG YG TLH PERGI... Hal menyedihkan dlm hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta. Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau tlh mensia-siakan masa bertahun-tahun utk seseorang yg tdk layak. Kalau sekarang dia sudah tdk layak, 10 thn dr sekarang pun dia tetap tak akan layak. Biarkan dia pergi dan lupakan.

Advice

Dear Huda,

life is about choosing & making decision,

If u cant have all,have some..
If u cant be happy,dont be completely sad..
If u cant laugh for real,dont be crying so badly..
If u cant give,u can still receive..
there is always a way & option,u have a choice,
Choose wisely...

So, u may live happilly & face this life smoothly..

Light up ur spirit..


thanx to my dear friend..

Tanpa dirimu

Percintaan yang sekian lama
Telah pun musnah segalanya
Tak dapat kugambarkan
Dirimu tiada
Telah jauh meninggalkan diriku

Kerinduan kian membara
Keperitan turut di rasa

Mengapa harus begini
Keikhlasanku
tidak dihargai oleh
dirimu

Segala kasih yang ku simpannya
Terkunci dalam hati ku selamanya

Pergilah pergi
Jangan kembali
Diriku terima
Semua realiti

Usah menoleh pada diriku
Yang kan biasakan
Hidup ini
Tanpa dirimu

Pergilah pergi
Jangan kembali
Diriku terima
Semua realiti

Cian..

selamat hari raya buat semua!!

~1~

Aku: 1st time berjauhan dr keluarga, 1st time kena keje di hari raya, 1st time x balik kampung, 1st time x dpt duit raya..huhu

member: ciannya diaa..

~2~

customer 1 : Selamat Hari Raya dik. Tak cuti?
Aku : kena keje kak, lambat lg cuti..
customer 1 : ciannn..

~3~

customer 2 : Apa kabar dik? Kamu beraya dalam kedai je la ye.. Ciannn...

~4~

customer 3 : wahh berbaju kurung dia hari ni!
Aku : Hari Raya pertama, bang..
Customer 3 : Selamat Hari Raya.. dapat duit raya tak?
Aku : err, belum lagi.. x pe, dah besar..
Customer 3 : ciannn...

~5~

Aku : alahai tahun ni x dpt la jupe sedara kat kg.. x dpt la nak konvoi mcam dulu p beraya kat alor staq.. kat umah pon x der rendang & ketupat.. x ada masa nk beli, balik keje kedai dah tutup..
Kakak Wieda : alaa ciannyaa dia.. keje elok2 ye..

Love is in the air....



Lilypie Second Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers