Ayat Seribu Dinar




:: Ayat Seribu Dinar ::
Mafhumnya: Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

sapa kata melayu xmkn babi..bc lah wahai kwn2ku.....uwaaaaaaaaaaaa

> >Assalamualaikum semua...

Cerita 1

bab cite fasal makan daging babi ni aku pun nak cite sikit la. kawan aku sendiri yg cite pengalaman dia ni. tiap2 mlm lepas habis keje dia selalu lepas kat kawasan gerai makan. Dia ngan bf dia la suka sangat makan mee kari. tokey nya cina pekerja nya indon. dia pun tak kesah le. satu mlm dia blk keje lambat, nak makan punya fasal pegi la juga kat kedai tu. nasib baik le tokey tu reserved utk dia ngan bf nya tu sambil makan tokey tu pun mencuci periuk belanga nya. nak jadi kan cite dia lak nak cari air basuh tangan. Nampak le tulang yg keluar dr periuk nya dia pun tanya.

member : Eh pakai tulang ke masak kari, u kan tak makan daging

tokei : ooo ini bukan lembu ini pork maa baru sedap sikit masak kari, kalu tak taruk tak sedap maa ..

uweeek !! dia pun muntah keluar semua isi perut. Kata kawan aku rasanya nak minum air tanah jek nak samak peruk dia. Nak wat mcm mn selama ni dah bergelen dia makan kari tu dah masuk dlm perut dia dah jd darah daging . pendek cite nya lepas tu dia sebar kan hal yg jd kat dia kat semua org yg dia kenal. lepas tu cina tu bungkus, tak tau pindah mana gerainya.

Moralnya : Jgn makan kat kedai cina walaupun staff nya indon atau pun ada logo halal. Cina ni semuanya nak menjahanam kan kita.


Cerita 2

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape.
Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal. Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi> manakala pork product yg lain saperti lard (minyak babi),pork fat(lemak> babi), ham (ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim. Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept....


1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing.
Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai k ulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef> still contain pork.


2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas> sebagai toping PIZZA.

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi.


Cerita 3


Menyentuhsedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan. Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini,Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan beliau telah merayau-rayau dikawasan sekitar. Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babi berlongok-longok disebelahan.. Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur dan di gaul bersama kemudian dijadikan burger... Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu.. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut!

tokei : Lu ingat itu supplier cukup ka untuk supply satu Malaysia??


(Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanyaBalik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau...

p/s :Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu. Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu.......

MALAM SINAR MAULIDURRASUL 1430H




NAK DAPATKAN TIKET?

Hubungi saya segera untuk mendapatkan pas-pas masuk ke Malam Sinar Maulidurrasul 1430H melalui pembelian kad iTalk edisi khas yang tertera gambar artis yang akan membuat persembahan pada malam tersebut.

Apa yang akan anda dapat jika membeli kad iTalk?

Sudah tentu banyak faedah yang akan anda dapat. Bukan sahaja anda berpeluang berjumpa dengan artis kesayangan anda, malahan anda juga boleh menikmati kadar rendah penggunaan iTalk di semua rangkaian dan lebih menjimatkan berbanding dengan 'prepaid' jenama-jenama lain yang terdapat di pasaran. Terdapat tiga jenis kad iTalk yang boleh didapati pada harga yang berbeza iaitu RM10, RM30 & RM50 mengikut jenis tempat duduk yang disediakan pada malam tersebut.

Bagaimana untuk mendapatkannya?

Senang sahaja. Anda boleh mendapatkan kad-kad iTalk yang mengandungi pas-pas masuk ke Malam Sinar Maulidurrasul melalui cara berikut:


Hantarkan maklumat anda seperti berikut ke mutiarakasih01@gmail.com

  • 1. Nama Penuh
  • 2. Tarikh dan Masa Transaksi bank
  • 3. Jenis dan Jumlah Kad iTalk yang ingin dibeli
  • 4. Nombor telefon
  • 5. Alamat penuh


Segala pembayaran hendaklah dibuat ke akaun yg tertera dibwh , sebelum kad iTalk edisi khas tersebut dihantar kepada anda.. (kos pos adalah percuma)

Nama Akaun : Nurulhuda Nordin
Nama Bank : Maybank2U Bank Berhad
No.Akaun No : 162731010186

:)

salam deri.. haku keseorangan lagik mlm nih...
tp ada la bdk2 lain kat bhgn kilang nun...

uihsss rasanya mcm nk balik kul 12 ar...
tp sudah ada yg menaliponn...
"bila mau pulang... " huhu...

aiyakk sblom ni x heran pon... aku je lebih2 nk perhatian dia...
skrg aku membizikan diri... dah x heran sgt,
tp dia plak yg beria nk bermanja.. mmuahahha..

hmm hrp pas kawen, sama2 ada give n take... insya-allah..

ni baru je 2 minggu.. ada 10bln lagik...
hopefully x der la benda2 buruk berlaku.. jauhkanlah...mudah-mudahan...


esok keje lagik... dtg awal pagi... sbb nk balik kul 10pg..
ummi turun shah alam.. keje2 jugak... tp kene gak luangkan masa utk family..
dia pon keje gak pg esok...
ari ahad anto makcik n sepupu p klia.. depa nk berangkat ke korea..
adik sepupu blaja kat sana.. dah abes pon.. maybe ada graduation la tu...


okla.. nk sambung keje... nnti mencoret lagi disini ye.. daaa...

step by step II

~~sambungan dr entri pada 13 Ogos 2008~~

Step 1 - kenal adik beradik
Step 2 - kenal saudara-mara
Step 3 - jumpa mak bapak ( Hari Raya )
Step 4 - bwk rombongan ( bincang apa yg patut )
Step 5 - Hari Bersejarah
****************************************
Salam... huhu... dari 5 langkah yg perlu diikut...
tapi mamat ni melompat dari langkah pertama ke langkah ke-4 maaa.... huhu....
sblom ni mmg family aku x berkenan...
tp makin lama dah leh terima....
Arwah abah... Beberapa hari sebelum menutup mata, dia tanya aku... "Bila nak kawen.."
maybe dia tau masa dia x lama.. sakit dia pon makin melarat... tu yg nk tgk aku kawen...
tapi tak kesampaian... sebulan dua lepas arwah pergi...
aku macam blur + tawar hati ttg kawen ni...
bila mak Mr.Z tanya itu ini... aku mula la sedih...
bagi pihak ummi... aku nmpk dia pon dah mula lepaskan anak2 dgn pilihan masing2...
dia spt hilang arah... nmpk makin lemah... dia dah x ada tmpt berpaut...
dia ada ckp... "Korang buatla apa yg korang suka... Fikirla baik buruk utk diri sendiri..."
masa ummi inform pada saudara-mara yg aku akan bertunang sabtu lepas...
Paklong bising... nak tau apa dia kata...
"Dah kenal ke orgnya... keje apa? dah fotostat slip gaji budak tu??? "
Tapi, ummi cuma jawab... "Biarla dia.. Asalkan diorg suka sama suka... dan budak tu boleh jaga kak long"
Aku mmg la gembira bila ummi dah berlembut skrg... dan terima pilihan hati...
Tapi dlm masa yg sama... sedih jugak utk dia...
dulu dia byk berbincang n minta pendapat Arwah Abah...
maybe dia dh x mo pening pala pk itu ini... dia terima je pilihan aku...
oh ya...step ke-2 tu.. Mr. Z ada gak la jupe Mak Njang aku sekali...
Aku p bwk.. tp silap perhitungan laaa...
MakNjang n family ni alim orgnya...
layan ok je.. Tp dlm ati... mana leh kuar dgn laki bukan muhrim!
dia p mengadu kat ummi...
adussss.... sejak tu aku malas nk bwk jupe dgn saudara-mara yg lain...
konon nk bwk time raya... x jadi...

.:070209:.
buat simple je...
jemput saudara-mara yg dekat...
mmg ramai bising, aku x inform...
alahhh nnti time kenduri yg sebenar...
datangla beramai-ramai ye!
lagik 10 bulan!!! hehehe....

Love is in the air....



Lilypie Second Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers